طراحی لابی
SuperUser Account
/ دسته ها: مقالات معماری

طراحی لابی

طراحی لابی ساختمان

طراحی لابی ساختمان در ساختمان های قدیمی شامل بازسازی کلی آن و در ساختمان های نوساز شامل چیدمان لابی است. در برج های مسکونی یا اداری و آپارتمان‌ها به دلیل تعداد زیاد ساکنین، فضایی به‌عنوان لابی در نظر گرفته می‌شود. طراحی لابی ساختمان ، نوع طراحی داخلی و چیدمان لابی هر ساختمانی نمادی از ساکنان آن می‌باشد. شرایط ظاهری فضای ساختمان و دکوراسیون محیط عمومی در آسایش بصری و البته قیمت کلی ساختمان بسیار اهمیت دارد. زیرا به‌محض ورود به هر ساختمانی اولین چیزی که به چشم می‌خورد، لابی ساختمان است که در طبقه همکف واقع شده است و نقطه مشترک همه واحدها به‌حساب می‌آید. لابی دارای دو قسمت است که شامل نگهبانی یا اصطلاحاً لابی من ( Lobby man ) و نشیمن است. همچنین لابی ساختمان می‌تواند محل تجمع ساکنین برای برگزاری جلسات مربوط به ساختمان باشد. لابی هتل و لابی ساختمان دارای تفاوت‌های بسیار زیادی در شیوه طراحی ، اجرا و چیدمان هستند. از این رو بنا بر نوع کاربری ساختمان ( مسکونی ، هتل یا اداری ) طراحی لابی اصول و قواعد خاصی دارد.

کف لابی ساختمان

به دلیل تردد بالا که در لابی ( Lobby ) وجود دارد، از این رو کف سازی فضای لابی بسیار مهم است. این مسئله در لابی هتل و لابی ساختمان پر واحد اهمیت دو چندانی دارد. از این‌رو استقامت کفپوش از جمله خصوصیاتی است که در مورد پوشش کف باید در نظر داشت. بهترین انتخاب برای کف لابی استفاده از سنگ ( غیر تراورتن ) و سرامیک پرسلانی است زیرا هم در مقابل ضربه‌هایی که از اسباب‌کشی و حمل بار ایجاد می‌شود، صدمه نمی‌بیند و هم به‌راحتی تمیز می‌شود. استفاده از کفپوش تیره بدلیل جذب گرد و خاک کفش عابرین همیشه ظاهری کثیف ایجاد میکند. از این رو بهتر است که در انتخاب رنگ کفپوش رنگه های روشنتر انتخاب شود. همچنین سنگ گرانیتی اگر بسیار صیقلی باشد منجر به لیز خوردن افراد بخصوص سالمندان و کودکان می‌شود.

دیوار لابی ساختمان

برای پوشش دیوارها، وسعت فضا در طراحی لابی ساختمان یا لابی هتل در نظر گرفته می‌شود که با توجه به میزان روشنایی و کاربری ساختمان می‌توان از نقاشی ساختمان با رنگ روغن ، سنگ ساختمانی ( طبیعی یا مصنوعی ) و یا کاغذ دیواری و دیوار پوش سه بعدی استفاده کرد. در تمامی پوشش‌های مذکور دیوار پوش سه بعدی قابلیت نورپردازی بهتری دارد.

برای نورپردازی نشیمن لابی ساختمان یا لابی هتل می‌توان از لوسترهای سقفی یا آویزی، هالوژن‌های توکار، لوسترها و چراغ‌های دیوارکوب، آباژور و یا انواع چراغ‌های رومیزی و یا پایه بلند ایستاده، استفاده کرد. استفاده از گیاهان طبیعی برای راهرو ها و فضاهای موجود تا آسانسور و پله‌ها ایده مناسبی خواهد بود. البته به این نکته توجه داشته باشید که در صورتی از گیاهان طبیعی استفاده کنید که فضای لابی از نور کافی برخوردار باشد و در غیر این صورت از گیاهان مصنوعی بهره بگیرید تا فضای لابی ساختمان را زیباتر کنید.

بازسازی لابی ساختمان

لابی ساختمان اولین دید را از معماری ساختمان ایجاد می‌کند و فضای مشترک در زندگی روزمره ساکنان است . در زمان بازسازی لابی شما باید توجه خاصی به طراحی معماری، انتخاب مصالح، رنگ‌ها، مبلمان،چیدمان، روشنایی و راه حل های مؤثر مصرف انرژی و همچنین الزامات ساختمان را در نظر بگیرید. همچنین بازسازی لابی ساختمان باید به گونه ای باشد که نسبت هزینه به زیبایی بهینه باشد. اولین گام برای بازسازی لابی این است که یک جلسه پیش طراحی برای تعیین نیازها و خواسته های ساکنان انجام شود.بهتر است از مهندسی مجرب و با سابقه برای جلسه مشاوره استفاده شود تا ضمن توجیه طرح برآورد اولیه نسبت به بازسازی لابی ساختمان نیز انجام گردد. همچنین با توجه به اصول مهندسی معماری و سازه ای بازسازی لابی باید منطبق بر ضوابط آیین نامه ها و الزامات ساختمانی ایران صورت گیرد. برای این منظور ضوابط طراحی درها و تأسیسات لابی و همچنین سیستم اعلام و  اطفا حریق باید مطابق با استاندارد ملی ساختمان ایران باشد.

برای دیوار لابی ساختمان بهتر است از رنگ روشن استفاده شود زیرا رنگ های تیره احساس سنگینی برای ساکنان ایجاد میکند و همچنین فضای لابی را کوچکتر نشان میدهد. استفاده از سرامیک پرسلانی ایده آل هستند زیرا تمیز کردن آن آسان است و همچنین دوام و مقاومت بالایی دارد مخصوصاً برای فضایی لابی که رفت و آمد ساکنین در آن زیاد است. یکی از مطالبی که باید در بازسازی لابی ساختمان در نظر گرفت این است که اگر از مصالح سخت نظیر سنگ ساختمانی و یا سرامیک پرسلانی استفاده کنیم در لابی هایی که ارتفاع سقف بلندی دارند انعکاس صدا باعث افزایش سر و صدا میشود. این مورد مخصوصاً برای ساکنین طبقه اول آزار دهنده است. از این رو با استفاده از مصالح نرم همچون مبلمان و پرده میتوان تا حد زیادی جلوی پژواک صدا را گرفت. همچنین برای دیوار میتوان از انواع دیوارپوش سه بعدی پی وی سی استفاده کرد تا انعکاس صدا را به حداقل برسانیم. پیش از انتخاب مصالح باید ضوابط ایمنی مخصوصاٌ مقاومت در برابر آتش مصالح بررسی شود و از این حیث مهندس ناظر باید به ساکنین راهنمایی لازم را بدهد.

تا حد امکان باید از نور طبیعی استفاده کرد. در بسیاری از موارد طراحی اولیه لابی غیر اصولی بوده است. به دلیل بد سلیقگی سازنده و یا حتی در مواردی برای تأمین پارکینگ فضای لابی کاملاً اشتباه طراحی شده است. یکی از مواردی که حین بازسازی لابی ساختمان باید به آن توجه کنیم اصلاح ساختار و کاربری لابی به صورت بهینه است. با استفاده از دیوارکشی به راحتی میتوان فضای لابی را از محدوده پارکینگ جدا کرد و ضمن استفاده از پارکینگ، ورودی ساختمان را شکیل نمود. طراحی به منظور بازسازی لابی باید آسایش حرارتی، گردش هوای تازه و کنترل رطوبت را در طول زمستان سرد یا زمستان خشک و تابستان مرطوب بهینه سازی کند . همچنین تیم مهندسی باید برای طراحی و مشخص کردن سیستم های مکانیکی مقرون به صرفه به ساکنین مشاوره دهند. تأمین گرمایش و سرمایش لابی ساختمان مطابق با سیستم ساختمان و همچنین استفاده بهینه از انرژی حتماً باید یکی از اولویت های بازسازی لابی باشد زیرا مصرف برق لابی ساختمان به صورت مشاع محاسبه میشود و همه ساکنین باید هزینه آن را پرداخت کنند. نورپردازی بهینه و همچنین مطابق اصول یکی از عوامل تأثیرگذار در کاهش هزینه های برق مصرفی است. میز پذیرش لابی من باید جدا از زیبایی بصری فضای لازم برای سیستم مانیتورینگ دوربین ها و همچنین سیستم اعلام و اطفا حریق طبقات را داشته باشد. از آنجایی که میز لابی من مهمترین بخش امنیتی ورودی ساختمان است توجه به زیبایی آن نیز در اولویت است. معمولاً از کانتر سنگی به این منظور استفاده میشود. البته کانتر ام دی اف و ممبران نیز برای میز لابی من انتخاب مناسبی است. در زمان بازسازی لابی همچنین باید توجه ویژه ای فضای جانبی آسانسور کرد. نورپردازی صحیح و همچنین استفاده از متریال مناسب در زیبایی لابی ساختمان تأثیر بسزایی دارد.

چیدمان لابی ساختمان

قسمت نشیمن در لابی دارای میز و صندلی بوده و بسیار شبیه به دکوراسیون پذیرایی است. در واقع طبق اصول و مقرراتی که هر ساختمان با توجه به کاربری آن دارد، شخصی که به‌عنوان مهمان وارد می‌شود، باید مدتی را در لابی منتظر بماند تا پس از کسب اجازه ، وارد واحد مورد نظر شود و چه‌بسا که ملاقات‌های کوتاه افراد غریبه با ساکنین نیز در لابی‌ ساختمان یا لابی هتل انجام شود. همان طور که گفته شد، لابی دارای دو قسمت بوده و برای هر قسمت باید وسایل خاص خود را تهیه کرد. انتخاب لوازم دکوراسیون لابی رابطه مستقیمی با وسعت پلان و موقعیت فضا و همچنین کاربرد آن دارد. برای مثال در لابی های بزرگ از یک نیم ست مبلمان با میز جلوی مبل استفاده می‌شود، در حالی که در لابی های کوچک به علت کمبود جا بهتر است از یک کاناپه و یک میز استفاده کرد .به‌طور کلی انتخاب این لوازم پس از در نظر گرفتن مقاومت سلیقه‌ای است. باید سعی کرد پارچه‌هایی که برای استفاده از این لوازم به کار برده میشوند، قابل شستشو باشند. چون به دلیل استفاده زیاد زود کثیف می‌شوند نباید از پارچه‌های روشن استفاده کرد. در ضمن موضوع قابل شستشو بودن و دوام پارچه در هنگام انتخاب پرده برای پنجره‌ دوجداره لابی نیز ضروری است و نباید فراموش شود.

برای حفظ امنیت ساختمان به‌صورت شبانه روزی در هر برج و مجتمعی و آسایش ساکنین، تجهیزات ایمنی مانند دزدگیر اماکن و دوربین‌ مدار بسته در کنار نگهبانی یا لابی من از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. لابی من در قسمت ورودی و پشت کانتر یا پیشخوان مخصوص مستقر می‌شود و مسئولیت کنترل رفت و آمد های مهمان‌ها و مشتریان را بر عهده دارد. این قسمت از لابی شامل یک پیشخوان و یا میز و صندلی و همچنین امکانات مخابراتی برای برقراری ارتباط با تک‌تک افراد و واحدهای ساختمان است.

هزینه طراحی لابی ساختمان چقدر میشود؟

تخمین هزینه طراحی لابی ساختمان بستگی به آیتم های استفاده شده و همچنین نوع مصالح و متریال مصرفی دارد و پس از بازدید کارشناسی برآورد میشود.

آیا طراحی لابی ساختمان های کوچک نیز ممکن است؟

طراحی لابی ساختمان شامل چه مواردی است؟

آیا برای بازسازی لابی ساختمان نیاز به رضایت همه ساکنین است؟

آیا قبل از بازسازی لابی ساختمان طراحی صورت میگیرد؟

مطلب قبلی بازسازی نمای آجری ساختمان
مطلب بعدی چگونه منزل و ساختمان خودمون رو بازسازی کنیم؟
Print
2570 رتبه بندی این مطلب:
بدون رتبه
برای دادن نظر لطفا وارد شوید و یا ثبت نام کنید

دانشنامه ساختمان

ساختمان

ساختِمان سازه‌ای است که برای سکونت و به عنوان سرپناه یا برای کار ساخته می‌شود که محیط را به دو بخش بیرون و درون تقسیم می‌کند. ساختمان‌هایی که از نظر بلندا از اندازه مشخصی بلندتر باشند ساختمان‌های بلندمرتبه گفته می‌شود. در ایران ساختمان بلندمرتبه طبق مصوبه سال ۱۳۷۷ شورای عالی شهرسازی و معماری به ساختمان‌های بالاتر از شش طبقه گفته می‌شود.ساختمان‌های بسیار بلند نیز اصطلاحاً آسمان‌خراش یا برج نامیده می‌شوند.به ساختمان‌های بزرگ و باارزش قدیمی بیشتر عِمارَت گفته می‌شود.

انواع ساختمان

در معنای کلی هر سازه‌ای را می‌توان ساختمان نامید، در اینجا منظور از ساختمان بناهای ساخته شده با مصالح بنایی (آهن، سیمان، گچ، آجر و ...) می‌باشد.

اصولا ساختمان را از لحاظ مصالح مصرفی و نوع کاربرد آن می‌توان به دو دسته تقسیم نمود.

ساختمان‌های بتنی

ساختمانی است که برای اسکلت اصلی آن از بتن آرمه (سیمان، شن، ماسه و فولاد به صورت میلگرد ساده یا آجدار) استفاده شده باشد.

در این نوع ساختمان، سقفها به وسیله تاوه (دال)های بتنی پوشیده می‌شود، و یا از سقف‌های تیرچه بلوک و یا سایر سقف‌های پیش ساخته استفاده می‌شود.

برای ساخت دیوارهای جدا کننده (پارتیشن‌ها) ممکن است از انواع آجر مانند سفال تیغه‌ای، آجر ماشینی سوراخ دار، آجر معمولی فشاری، فوم استاندارد ضد حریق، تیغه گچی و یا چوب استفاده شود.

همچنین ممکن است از دیوارهای بتن آرمه هم استفاده شود که در این صورت نوع این دیوارها دیوار برشی می‌باشد.

در این نوع ساختمان برای ساخت شاه تیرها و ستون‌ها از بتن آرمه (بتن مسلح) استفاده می‌شود.

ساختمان‌های فلزی

در این نوع ساختمان‌ها برای ساختن ستون‌ها و پل‌ها از پروفیل‌های فولادی استفاده می‌شود.

در ایران معمولاً برای ساختن ستون‌ها از تیر آهن‌های دوبل و یا بال پهن‌های تکی استفاده می‌نمایند.

برای اتصالات از نبشی-تسمه و برای زیر ستون‌ها از صفحه فولادی (بیس پلیت) استفاده می‌شود و معمولاً دو قطعه را به وسیله جوش به هم متصل می‌نمایند (استفاده از پرچ یا پیچ و مهره نیز متداول است).

در این نوع ساختمان برای مقابله با زلزله از باد بندهای فلزی استفاده می شود.

ساختمان‌های آجری

برای ساختمان‌های کوچک که از 2 طبقه تجاوز نمی‌نمایند می‌توان از این نوع ساختمان استفاده نمود.

اسکلت اصلی این نوع ساختمان‌ها آجری بوده و برای ساختن سقف‌ها در ایران معمولاً از پروفیل‌های فولادیI و آجر به صورت طاق ضربی استفاده می‌گردد؛ و یا از سقف تیرچه و بلوک استفاده می‌شود.

در این نوع ساختمان برای مقابله با نیروهای جانبی (نظیر زلزله) باید حتماً از شناژهای روی کرسی چینی و زیر سقف‌ها استفاده شود؛ همچنین در ساختمان‌های آجری معمولاً دیوارهای حمال در طبقات مختلف روی هم قرار می‌گیرند و اغلب پارتیشن‌ها نیز همین دیوارهای حمال می‌باشند.

حداقل عرض دیوارهای حمال نباید از ۳۵ سانتی متر کمتر باشد.

ساختمان‌های خشتی و گلی

اسکلت اصلی این نوع ساختمان‌ها از خشت خام و گل می‌باشد و تعداد طبقات آن از یک طبقه تجاوز نمی‌کند و در مقابل نیروهای جانبی همانند زلزله به هیچ وجه مقاومت نمی‌نمایند.

ساختمان‌های چوبی

این نوع ساختمان‌ها در مناطقی که چوب با قیمت ارزان در دسترس است ساخته می‌شوند،مانند شهرهای جنوبی کشور اتریش، بعضی ایالت‌های کشور آمریکا و ...

ساختمان‌های چوبی در ایران به علت کمبود منابع کمتر ساخته می‌شود.

ساختمان‌های ترکیبی

ممکن است ساختمانی از دو یا چند نوع از انواع فوق ساخته شود مانند ساختمان‌های فلزی-بتنی و یا فلزی-آجری و ... .

انواع ساختمان از لحاظ نوع کاربرد

ساختمان‌ها از لحاظ کاربرد به انواع ساختمان‌های مسکونی، اداری، بیمارستان‌ها، انبارها، مدارس و مکان‌های عمومی مانند باشگاه‌ها و ورزشگاه‌ها و ... تقسیم می‌شود.

 

DNN