محوطه سازی
اهمیت محوطه سازی به این دلیل است که امروزه مهمترین مشکلات شهر ها پدیده وارونگی و آلودگی هوا می باشد. یکی از راه های مقابله با این آلودگی ها در نظر داشتن و بوجود آوردن محوطه فضایی سبز(محوطه سازی) در اطراف ساختمان یا پشت بام منزل می باشد. این امر باعث جذب آلودگی هوا و در نتیجه خارج کردن اکسیژن از خود می باشد.
اصول محوطه سازی
در محوطه سازی (لنداسکیپ)همیشه با گیاهان متنوع سروکار داریم چون گیاهانی که در فضای سبز مورد استفاده قرارمی گیرند همیشه علاوه بر شرایط ارثی و ژنتیکی، از شرایط اکولوژی محیط زیست نیز متأثر هستند. مانند تغییرات درجه حرارت، حداقل مطلق دما، میانگین و حداکثر مطلق دما، تغییرات میزان رطوبت نسبی هوا، بارندگی ها، تعداد روزهای ابری و آفتابی، کوتاهی و بلندی روز و شب و دیگر پدیده های جوی به دقت توجه شود.
استفاده از آلاچیق، آبنما، برکه، نهر، استخر، گل کاری، درخت کاری، رواق، باربیکیو، روف گاردن و . . . از بخش های مهم محوطه سازی به شمار می روند. که با توجه به مساحت و خواست کارفرما طرح ها و المان های متفاوتی در محوطه سازی (لند اسکیپ) مورد استفاده قرار می گیرند.
یکی از مهم ترین گامهای اصلی طراحی و اجرای محوطه سازی (لند اسکیپ) جانمایی و آرایش گل و گیاهان در موقعیت مناسب و مطلوب خود به بهترین شکل ممکن می باشد که باید قبل از اجرا در طراحی محوطه نوع چیدمان گل و گیاه در طرح مورد نظر مشخص و معلوم گردد.
از دیگر خصوصیات محوطه سازی و فضای سبز نیز می توان به ایجاد فضایی دلنشین، روحیه بخش و جذاب را که برای استفاده کنندگان از آن بوجود می آورد اشاره کرد. همچنین طرح های متفاوت و متناسب با ساختمان یا ویلا در اطراف یا پشت بام بنا تاثیر فراوانی در زیبایی و خوش نما کردن ویلا یا ساختمان مورد نظر دارد.
محوطه سازی ویلا
بعنوان مثال می توان به محوطه سازی ویلا اشاره کرد که در کشور ما در حال افزایش می باشد. در محوطه سازی ویلا و باغ ها بایستی به زیبایی در کنار ایمنی و استاندارد بودن آن توجه نمود.محوطه سازی حیاط ویلا فقط کاشت، هرس و آبیاری نیست بلکه ایجاد یک فضای جادویی است برای فارغ شدن از روزمرگی که ما رو دعوت می کنه به نشستن و تماشای زیبایی گل ها و استنشاق بوی چمن مرطوب و تفکر.در زیر عکسی از پلان محوطه سازی ویلا طراحی و اجرا شده توسط تیم تخصصی نگین آذین پارت را مشاهده میکنید.
همه دوست داریم ساعتها به تماشای فضای سبز حیاط ویلایمان پر از گلها و تزیینات رنگارنگ بشینیم و لذت قدم زدن در محوطه با فضای سبز زیبا رو بچشیم. پس بیاین در کنار هم شروع کنیم؛ ببینیم و یاد بگیریم. در حقیقت، استفاده از گلها، گیاهان، درختچه ها و ترکیب گونه های مختلف آنها با یکدیگر، باعث ایجاد منظره ای فوق العاده زیبا میشه، که چشم انداز پیش روی ما را کاملا تغییر می دهد.
به عنوان نمونه استفاده از استخر در ویلا خود شرایطی دارد که حتما بایستی در طراحی اولیه لحاظ گردد که متاسفانه امروزه مشاهده می شود در ویلاسازی که در کشور ما کمتر مورد توجه قرار می گیرند. در محوطه سازی باغ ها هم تقریبا این چنین موارد بایستی لحاظ شده و در طراحی های تخصصی استفاده شوند.
استخر در محوطه سازی
از دیر باز شنا به عنوان یکی از مفرح ترین ورزشها مورد توجه بوده است. به همین دلیل ساخت استخر سالها در حیاط منازل مسکونی مورد توجه محوطه سازان قرار داشته. امروزه با تغییر شکل زندگی شهر نشینی معمولا استخر بعنوان بخشی از محوطه سازی ویلا ها دیده می شود. ساخت استخر به دلیل چالشهایی چون آب بندی، تصفیه و نگهداری، از تخصصی ترین عناصر در محوطه سازی است.
کف سازی در محوطه سازی
همواره یکی از اثر گذارترین بخشها در محوطه سازی کف سازی هاست. کفسازی جزیی از بخش سخت محوطه سازی(hard scape) است که می تواند نقش مهمی در راهنمایی استفاده کنندگان، تقسیم فضا، زیبایی، سازه فضایی، القای حسی خاص و ... در محوطه سازی داشته باشد. استفاده از مصالح مناسب محوطه سازی (لند اسکیپ) در این بخش برای حفظ امنیت، زیبایی، استحکام بسیار دارای اهمیت است.
نورپردازی درمحوطه سازی
در طراحی فضای سبز نور همواره به عنوان یک عنصر مهم و اساسی به شمار می آید زیرا کلیه نقاطی که در فضای سبز از اهمیت بخصوصی برخودارند نظیر درب ورودی، حیاط جلویی استخر برکه ها، آبشارها، فواره ها، مجسمه ها، درختان و کلیه وسایل زینتی باید امکانات روشنایی را داشته باشد. تا زیبایی واقعی را به نمایش بگذارند. نور عامل مهم در تفکیک رنگها و تعریف راهها و معابر در شب ها می باشد. در صورت نبود نورپردازی در شب طراحی فضای سبز امری کاملا بی معنی جلوه می کند. لذا نیاز به نور در شب به بیشترین حد خود می رسد .
شرکت آوان دیزاین پارت دوستدار محیط زیست
طراحی محوطه باید طوری باشد که به تاسیسات و ساختمانهای مجاور پروژه صدمه ای وارد نیابد و درختان زیبا و چندین ساله محفوظ مانده و حتی المکان قطع نشوند.
در صورتی که ناگزیر از قطع درختان باشند، ابتدا صورت مجلسی درباره حجم عملیات محوطه سازی تهیه کرده، سپس بوته ها و نهال ها را ریشه کن می کنند. اگر درخت بزرگ باشد، در نزدیکی سطح زمین بریده شده و اطراف ریشه های ضخیم خاکبرداری و ریشه ها حداقل از فاصله نیم متری زیر سطح خاک قطع می شود. سپس سطح ریشه ها سوزانده شده و محل چاله ها با شفته ی آهکی یا سیمانی پر می شود.